Γάμος info.gr. Ο Γάμος σας. Τα πάντα για το γάμο!

ΑΡΧΙΚΗ | Ο ΓΑΜΟΣ | ΓΑΜΟΣ ΝΥΦΗ | ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΠΡΟΣ | Η ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ | ΓΑΜΟΣ ΑΓΟΡΑ | ΓΑΜΟΣ LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμβουλος Γάμου

Ζήσε με τη Νίκη

Σύμβουλος Γάμου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ;

Θα ήθελα να διευκρινίσω τι εννοώ όταν λέω ‘’ διαφωνώ’’. Eίναι μία λέξη που την ακούμε συχνά στα δικαστήρια όπου οι αντίδικοι καταθέτουν τα επιχειρήματά τους για να αποδείξουν ότι είναι αθώοι ή για να αποδείξουν ότι ο αντίδικος είναι ένοχος. Κατά κάποιο τρόπο έτσι λειτουργεί και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Όταν διαφωνείς, συζητάς ή επιχειρηματολογείς γενικά θέλεις να ‘’κερδίσεις’’ την υπόθεσή σου. Θέλεις εσύ να ‘’αθωωθείς’’ και ο σύντροφός σου να ‘’καταδικαστεί’’. Αυτό εξάλλου είναι και το πιο επώδυνο σημείο στις διαφωνίες-κόντρες. Οδηγούν σε ένα από τα παρακάτω τρία αποτελέσματα:
- Εσύ κερδίζεις, ο σύντροφός σου χάνει
- Εσύ χάνεις, ο σύντροφός σου κερδίζει
- Έχουμε ισοπαλία
Κανένα από αυτά τα τρία αποτελέσματα δε δίνει πραγματική λύση. Ο νικητής μπορεί να νιώθει προς στιγμή με τον εαυτό του όμορφα για τη νίκη του όμως τελικά το να ζεις με τον ‘’χαμένο‘’ γίνεται ανυπόφορο. Ο ‘’χαμένος’’ από την άλλη, τρέχει με την ουρά στα σκέλια να κρυφθεί και να θεραπεύσει τις πληγές του. Η εικόνα αυτή δεν είναι καθόλου όμορφη. Στην ισοπαλία, δε, ο καθένας στέκει αμετακίνητος στις θέσεις του και αυτό δεν οδηγεί στην αρμονία.
Οι διαφορές προωθούν τη σχέση.
Έτσι λοιπόν η απάντηση στην επίλυση της διαμάχης δεν είναι να απαλλάξουμε τον εαυτό μας από τις διαφορές αλλά να μάθουμε πώς να μετατρέπουμε τις διαφορές μας σε προσόν αντί φορτίου. Ο βαθμός της επιτυχίας ενός γάμου μετριέται στο κατά πόσο ένα ζευγάρι έχει μάθει να δουλεύει ομαδικά, αξιοποιώντας τις διαφορές του, για να κάνει τη ζωή του καλύτερη. Πολλές φορές δε μαθαίνουμε ότι διαφέρουμε με το σύντροφό μας σε ένα σημείο παρά όταν εμφανίζονται οι διαφωνίες.

Τι είναι μία διαμάχη;

Όταν χρησιμοποιώ τη λέξη ‘’διαμάχη’’ δεν εννοώ μία απλή διαφωνία σχετικά με το φαγητό ή το χρώμα ή το αυτοκίνητο που προτιμούμε. Αυτό είναι απλά μια διαφορά στις προτιμήσεις μας ή στη γνώμη που έχουμε για κάποιο θέμα. Οι διαμάχες είναι κάτι πιο έντονο όπου οι σύζυγοι νιώθουν έντονα συναισθήματα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους, προκαλώντας δυσαρμονία στη σχέση τους.

Μάθε τη συνεργασία

Οι διαμάχες δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Μάλιστα είναι αναπόφευκτες σε κάθε γάμο. Ο λόγος είναι απλός: σε ένα γάμο δύο εντελώς μοναδικοί και ανεπανάληπτοι άνθρωποι έρχονται να ζήσουν μαζί. Έτσι η επιτυχία δεν είναι να απαλλαγούμε από τις διαφωνίες ή τις διαμάχες αλλά να τις επιλύνουμε μαθαίνοντας να ζούμε αρμονικά σαν ομάδα – συνεργάτες.

Παραιτήσου από την άκαμπτη συμπεριφορά.

Η διαφορά ανάμεσα, στο να επιλύνουμε τις διαφορές μας από τη μια και να ερχόμαστε σε διαμάχη εξαιτίας τους από την άλλη, είναι η στάση ζωής που έχουμε υιοθετήσει. Γιατί ένας άνθρωπος έρχεται σε διαμάχη; Με μία λέξη, εξαιτίας της σκληροκαρδίας του ή αλλιώς της ακαμψίας του. Υιοθετεί μία σκληρή και άκαμπτη συμπεριφορά μουτρώνοντας στο σύντροφό του. Με άλλα λόγια λέει: ‘’ ο τρόπος μου και η απόφαση μου ή η σκέψη μου είναι η σωστή. Aν δε γίνει όπως εγώ θέλω τότε θα κάνω τη ζωή σου δύσκολη ‘’. Έτσι ενεργεί ένας άνθρωπος που του αρέσει να διαφωνεί και να μάχεται.
Όμως, ένας άνθρωπος που θα προωθήσει τη λύση σε μία διαμάχη έχει τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης και κατά συνέπεια συμπεριφορά. Λέει: ‘’ είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε ένα τρόπο θετικό και για τους δυο μας, μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Ας το σκεφτούμε μαζί ’’.

Μία στάση σεβασμού

H αρχή της επίλυσης μιας διαφωνίας ξεκινάει από την επιλογή μας να πιστέψουμε ότι τέτοια λύση είναι δυνατή και ότι τόσο ο σύντροφός μου όσο κι εγώ είμαστε αρκετά έξυπνοι να την ανακαλύψουμε. Ξεκινάει με τη σκέψη ότι είσαι παντρεμένος / η μ’ ένα πρόσωπο αξιόλογο και εξαιρετικά πολύτιμο. Ξεκινάει όταν επιλέξεις να αντιμετωπίσεις το σύντροφό σου σαν ένα πρόσωπο που έχει αξία. Μία στάση σεβασμού προδιαθέτει το ζευγάρι να βρει μία λύση σε αντίθεση με τη στάση της ακαμψίας που οδηγεί το ζευγάρι να κατηγορεί ο ένας τον άλλο με σκληρά λόγια.

Γίνε φανατικός ακροατής

Aπό τη φύση της η διαμάχη φανερώνει πόσο διαφορετικοί είμαστε σαν άνθρωποι και πόσο μας αρέσει να υπερασπιζόμαστε τις απόψεις μας. Όταν, όμως, ξεπροβάλλει μία διαμάχη, θυμήσου: ‘’ δώσε χρόνο στο να ακούσεις ’’. Αν δε γίνεις φανατικός οπαδός της ‘’ ακοής ‘’ δε θα μάθεις ποτέ να επιλύνεις τις διαφορές σου. Και η λέξη ‘‘ακοή’’ σημαίνει όχι ότι απλά ακούμε με τα αυτιά μας ενώ ο νους μας ταυτόχρονα ετοιμάζει ήδη την απάντηση που θα δώσει σε αυτό που ακούει, αλλά ότι δίνουμε προσοχή και επεξεργαζόμαστε με το νου μας αυτά που ακούμε ο άλλος να λέει.
Όταν ακούω με προσοχή στην ουσία αναζητώ να ανακαλύψω τι σκέφτεται και πώς νιώθει το άλλο πρόσωπο. Μπαίνω στη θέση του άλλου και προσπαθώ να δω τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Αφήνω κατά μέρος τις φραστικές μου επιθέσεις και επιχειρήματα για να έρθω σε πλήρη κατανόηση της άλλης πλευράς. Αντί λοιπόν να προσηλωνόμαστε στο πώς θα απαντήσουμε σε αυτό που ακούμε καλύτερα να εστιάσουμε σε αυτά που προσπαθεί να μας πει η άλλη πλευρά.
Βάλε σωστές προτεραιότητες.
Για να μάθεις να ακούς με προσοχή θα πρέπει ο γάμος σου να έχει αξία για σένα. Όταν έρχονται στην επιφάνεια οι διαμάχες σκέψου: "θέλω να ακούσω αυτό που θα πει, γιατί είναι σημαντικό γι΄αυτόν /η και η σχέση μας έχει αξία για μένα." Αν μάλιστα γράψεις αυτή την πρόταση σ’ ένα Post it για να μπορείς να τη βλέπεις καθημερινά ή αν την απαγγέλεις στον εαυτό σου μια φορά τη μέρα ώστε να την αποστηθίσεις, όταν η διαφωνία ξεπροβάλλει θα είσαι έτοιμος/η να την αντιμετωπίσεις σωστά.

Η ακοή οδηγεί στην κατανόηση

Πολλά ζευγάρια ενώ συζητούν καταλήγουν να καυγαδίζουν γιατί αποτυγχάνουν να δουν μέσα από τα μάτια του συντρόφου τους. Ξοδεύουν την ενέργειά τους και τη σκέψη τους προωθώντας ο καθένας τις δικές του ιδέες και γνώμες αντί να αναζητά να καταλάβει τη θέση του συντρόφου του. Σας παραθέτουμε τέσσερεις σκέψεις που μας βοηθούν να έρθουμε στην πραγματική ‘’ακοή’’:
1. Κατάλαβε τι είναι αυτό που πραγματικά λέει ο σύντροφός σου. Μπορεί να ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται μέσα στο γάμο είναι να προσπαθεί κάποιος να απαντήσει σε αυτό που νομίζει ότι έχει ακούσει το σύντροφό του να λέει, χωρίς να έχει προσέξει ή καταλάβει αυτό που πραγματικά είπε.
2. "Άκουσε" τα συναισθήματα του συντρόφου σου. Άκουσε το θυμό του, την απογοήτευσή του, την απόρριψη του ή τη χαρά και τον ενθουσιασμό του.
3. Ανακάλυψε τι είναι πραγματικά σημαντικό γι αυτόν και γιατί.
4. Προσδιόρισε πόσο έντονα συναισθήματα έχει ο σύντροφός σου σχετικά με ένα θέμα. Ρώτησε τον: χρησιμοποιώντας τη σκάλα από το 1-10 πόσο αποφασισμένος νιώθεις γι αυτό το θέμα...;

 

Για το Κέντρο οικογενειακής συμβουλευτικής - family today

Έφη Σαρηγιαννίδου

Προσωπικός & Οικογενειακός Σύμβουλος

Συγγραφέας

Τηλ.: 210 3458444, Κιν.: 6932 094200

Email: infolifemanagement.gr - Site: www.familytoday.gr

Σύμβουλος Γάμου

ΖΗΣΕ ΜΕ ΤΗ ΝΙΚΗ

Σύμβουλος Γάμου

ΠΙΣΩ

www.weddinginfo.gr

Ζήσε με τη Νίκη

Σύμβουλος Γάμου

Ξενοδοχεία info.gr. Ξενοδοχεία στο ίντερνετ. Τα πάντα για τα ξενοδοχεία

ΑΡΧΙΚΗ | Ο ΓΑΜΟΣ | ΓΑΜΟΣ ΝΥΦΗ | ΓΑΜΟΣ ΓΑΜΠΡΟΣ | Η ΔΕΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ | ΓΑΜΟΣ ΑΓΟΡΑ | ΓΑΜΟΣ LINKS | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Beauty Secrets Η ομορφιά και τα μυστικά της. Τα πάντα για την ομορφιά

Το www.weddinginfo.gr είναι ένα website αφιερωμένο στην στο γάμο. Τα πάντα για το γάμο. Μια δημιουργία του www.internetinfo.gr

INTERNETINFO © ΓΑΜΟΣ INFO.GR